vineri, 4 aprilie 2014

Contribuabil in fata institutiilor statului

Autor: Adrian Popescu

____________________________________________________________________________

 
Mi se intimpla uneori sa iau o pauza, sa ma opresc din tavalugul asta al vietii cotidiene, sa intru in  repaus. Si, va spun sincer, e asa de bine, de sanatos, de reconfortant. Si mai exista un cistig in astfel de momente: imi ofer timp sa GINDESC.

Intr-unul din ultimele mele astfel de momente am reflectat putin la o situatie in care se afla doua persoane pe care le cunosc. Tineri, dornici sa intemeieze o familie. Ea fara locuinta personala, el locuieste cu parintii. Isi doresc sa locuiasca impreuna si parintii baiatului au decis sa faca un efort: sa vinda apartamentul si sa cumpere doua garsoniere, una pentru ei si cealalta pentru cei doi tineri. Nu-i asa ca e laudabil gestul parintilor?

Deja sint in curs de perfectare a actelor, pentru ca au reusit sa gaseasca comparator pentru apartament si cele doua garsoniere. Un amanunt mi-a lezat insa inteligenta (atita cita mai am). Cel care vinde un imobil in Romania TREBUIE SA PLATEASCA IMPOZIT. Adica 16% din suma dobindita pe apartament. Incerc sa gindesc cu singurul neuron care leviteaza in vidul din capul meu; parintii baiatului astuia au muncit (Dumnezeu stie citi ani) ca sa plateasca rate pentru apartamentul asta. Mai concret; in urma muncii lor au obtinut un SALARIU BRUT  din care institutiile de rusine ale statului astuia ii opreau impozit si contributii la tot felul de fonduri. Oamenii se duceau acasa cu SALARIU NET din care rupeau (adica isi refuzau multe alte dorinte) ca sa plateasca rata la apartament. Buuun. Se cheama ca apartamentul poate fi privit ca o pusculita, o investitie. O investitie care, la rindul ei, rupe bani din buzunarul proprietarului; impozit pe locuinta, de ceva vreme asigurare obligatorie, masuratori topografice, inregistrari cadastrale, cheltuilei de intretinere, energie electrica, gaze, apa s.a.m.d. Bani care se duc, in general, tot catre institutii de stat NEPRODUCTIVE.

Acum, ca au hotarit sa vinda apartamentul platesc, dupa cum spuneam, impozit catre bugetul statului; o suma de cca 4000 lei. Numar pina la zece, respir adinc si ma intreb:

PENTRU CARE RATIUNE PLATESC OAMENII ACESTIA SUMA ASTA LA BUGET? CARE ESTE RATIUNEA PENTRU CARE UN LEGIUITOR NEMERNIC A HOTARIT ASTA?

Sa presupunem ca omul nu isi lua apartament in timpul vietii, ci punea sumele acele, reprezentind ratele pentru apartament, deoparte. Si stringea banii la ciorap. Atentie! Nu la banca sau sub forma altor investitii, ci NUMERAR. Si ii tinea in casa. Ar fi fost o suma de bani de care institutiile nenorocite ale statului nu ar fi stiut sau, daca nu ar fi stiut, nu ar fi putut sa o impoziteze. Cu alte cuvinte, toti cei care nu reusesc sa fie economi sa stringa bani (in numerar), pe o perioada de 5-10 ani de exemplu, sint contributori directi la bugetele institutiilor nenorocite ale statului.

Va spun sincer ca am luat decizia sa PUN BANI DEOPARTE, IN NUMERAR la saltea. Aviz hotilor (cautati-ma la saltea). Si incep sa ma gindesc serios la orice posibilitate legala de a evita sa platesc taxe si impozite la stat. DE CE? Pentru ca nu regasesc banii mei (platiti sub forma acestor taxe si impozite) in viata mea de zi cu zi. Adica, mai concret, sint nemultumit de ceea ce imi ofera institutiile statului PE BANII MEI.

Dragii mei cititori va rog sa imi spuneti daca si unde gresesc sau sa incercati sa imi spuneti cum vedeti lucrurile altfel decit le-am insirat eu aici.

____________________________________________________________________________

UPDATE 05.04.2014:

Trebuie sa fac o cuvenita rectificare ; trebuie sa recunosc faptul ca abia dupa ce am asternut articolul m-am informat care este procentual cota de impozit . Da , am gresit ; este 2 sau 3 % din suma pe care o incaseaza vinzatorul ( in functie de anul dobindirii locuintei ) . Este mai mic decit am scris in articol dar totusi .....ESTE . Pentru mine intrebarea ramine ; DE CE ESTE SI DE CE SE INCASEAZA ? Ar mai fi un detaliu ; la notariat vinzatorul si cumparatorul pot avea surprize . Daca ei s-au inteles cumva la o suma mai mica decit este in catastifele notariale in contractul de vinzare cumparare trebuie trecuta cel putin valoarea din acele catastife . Cu alte cuvinte institutiile statului roman isi previzioneaza un plan de incasari si din astfel de tranzactii . Valoarea de piata a unui apartament , teren ori locuinta pe pamint nu mai rezulta din procesul de negociere intre cumparator si vinzator . Ei trebuie sa se intereseze inainte de a vinde/cumpara care este pretul ....in catastifele notariale . Ca doar catastifele astea pentru asa ceva au fost gindite ; sa vicieze procesul natural de negociere . Oare asa se intimpla si cu grinele ( de exemplu ) ? Producatorul e impozitat pe un pret dictat de catastife facute de functionari nenorociti si nu de pretul din tirg ?

Adrian Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu