joi, 13 martie 2014

Dumnezeu, preotul si enoriasul


Autor: Adrian Popescu

____________________________________________________________________________
 

 
Citesc si eu presa ca (mai) toata lumea si ma minunez. Iata ca si orasul meu a ajuns sa fie calcat si pomenit de ziaristi. Subiectul: contributia de sustinere ceruta de un preot local enoriasilor. De parca nu erau suficiente subiectele uzuale: politica, economia, vedetele (asa-zise), arestarile…. Sint mihnit, da, de faptul ca oamenii nu reusesc sa fie uniti macar in credinta daca politic ori economic nu reusesc. Sint mihnit ca Sfinta Biserica (adica noi toti in frunte cu capii bisericii) nu reuseste sa se tina departe de derapajele firescului.
 
Avem o placere josnica sa ne mentinem dezbinati, egoisti, trufasi. In nici un caz sa fim solidari ci solitari. Sint mihnit pentru ca mi-ar fi placut sa citesc despre faptul ca a venit presa in oras cu ocazia inaugurarii unui stabiliment care sa creeze locuri de munca, de exemplu. Dar se pare ca nu e posibil pentru ca nu exista vointa si probabil puterinta.
 
Sint mihnit pentru ca, de peste 20 de ani de cind sint membru al Ligii Tineretului Ortodox din Mizil, nimeni nu a incercat sa se consulte si cu noi in situatiile in care trebuiau luate decizii legate de comunitatea locala. Nici macar preotii. Toate institutiile din Mizil, administrative, politice, chiar persoane in nume propriu, au incercat sa se foloseasca de aceasta organizatie ca sa obtina beneficii, mai ales de imagine.
 
Se pare ca inclusiv oameni trecuti prin viata sint loviti de boala asta a acumularii banilor si bunurilor. Tot mai multi pun accent pe ceea ce au si nu pe ceea ce sint. E important sa ai bani, masina scumpa, tableta si telefon scump, haine de firma, obiecte de podoaba (nu numai pe corp, ci si in corp), sa fi clientul bancilor, pub-urilor, discotecilor, mall-urilor, sa fumezi si sa bei cafea (cine mai crede ca aceea e chiar cafea) la coltul strazii sau in parc… Nu mai conteaza ca nu stim sa scriem si sa citim, ca ne imbracam in asa fel incit ne aratam nurii oricui pe strada, ca scuipam si mincam mergind pe strada, ca vorbim tare la telefon ca sa ne auda toata strada, ca injuram (fete si baieti deopotriva) la orice pas (fizic vorbind chiar), ca nu stim cum si cind sa salutam….
 
Moralitatea, educatia nu mai sint la moda. Prostia, fudulia, arivismul le-au luat locul.
 
Sint mihnit. Sigur ca nimanui nu ii pasa de faptul acesta. Alta data aveam prieteni carora le pasa, care luau atitudine, care empatizau. Nu mai am prieteni, am numai amici. Si acestia de conjunctura si conjectura.
 
Stiu ca, la fel ca mine, mai sint oameni mihniti si inclusiv lor vreau sa le spun ca TREBUIE  sa luam atitudine. Nepasarea ne face complici. Trebuie sa ne asumam actiuni pe care trebuie chiar noi sa le cream si nu sa asteptam sa le creeze altii. Nu mai este vremea de asteptat sa apara oportunitati, trebuie sa le cream chiar noi .
 
Cit despre subiectul contributiei de sustinere pentru biserica, vreau sa spun ca aceasta este optionala. Cine doreste sa se informeze o poate face in Statutul BOR si Indrumatorul administrativ bisericesc. Stim toti ca banii sint necesari chiar si la administrarea unei parohii (si parohie nu inseamna numai cladirea bisericii si familia preotului). dar nu trebuie niciodata sarit calul. Chiar si o parohie are un buget de venituri si cheltuieli si. daca acesta ar fi adus la cunostinta enoriasilor (nu numai a consiliului parohial, pentru ca stim cit de usor de manevrat este acesta de catre preoti), daca preotii ar manifesta transparenta in relatia cu enoriasii, nu s-ar intimpla evenimente de genul celui mediatizat la Mizil. Chiar daca goana dupa bani i-a cuprins inclusiv pe capii bisericii, cine si ce ne impiedica pe noi, astia mici si neinsemnati (in opinia unora) sa luam atitudine si sa ii tragem de mineca?
 
Dumnezeu este UNUL si noi toti trebuie sa fim in credinta ca unul Dumnezeu a existat, exista si va exista chiar daca preotii vor alerga sau nu dupa bani. Dar e pacat ca oamenii simplii sa se departeze de credinta din cauza faptelor preotilor (asa dupa cum oamenii fug de politica de scirba politicienilor). E pacat sa ridicam ziduri intre Dumnezeu si noi, intre preoti si noi, intre politicieni si noi. E pacat (si contraproductiv) sa fim obtuzi si opaci in relatia cu ceilalti, indiferent ce functie detinem. Nimic nu se cladeste cu egoism, cu individualism, cu fatarnicie, cu falsa modestie, cu ipocrizie. Uniti sintem puternici, si nu ca indivizi. Sa facem binele acolo unde ne aflam, cu ceea ce avem la indemina. Daca nu putem sa facem binele, mai bine sa nu facem nimic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu