sâmbătă, 28 decembrie 2013

Voluntariatul

Autor: Adrian Popescu

____________________________________________________________________________
 

Articolul de fata are, intr-o oarecare masura, legatura cu articolul meu anterior.

In dezvoltarea omului ca fiinta sociala, dupa scoala, voluntariatul cred ca este primul lucru pe care trebuie sa il faca. Trebuie sa existe o etapa in calea copiilor si a tinerilor care sa treaca neaparat prin implicarea in societate. La copii, in momentul in care sunt implicati sa planteze un copac, de exemplu, pentru ei asta este o chestie foarte importanta si care face parte, intr-un fel sau altul, din dezvoltarea unui copil. In general, de la gradinita este bine sa li se vorbeasca despre faptul ca trebuie sa se implice si in afara familiei, si in afara gradinitei sau a institutiei pe care ei o frecventeaza. Voluntariatul este pana la urma un alt fel de scoala.

Voluntariatul este mult mai mult decat munca in echipa. Este o dezvoltare in mai multe planuri. Voluntariatul ar trebui sa fie in mod normal ceea ce crestinii numesc zeciuire, deci donatia noastra catre societate, care, pana la urma, va veni in folosul nostru. Nu este un impozit, este ceea ce pana la urma putem sa facem noi ca sa ne implicam, ca sa donam  ceva societatii, pentru ca pe urma sa ne revina noua.

Voluntariatul este locul unde se intalnesc oameni cu un scop comun, dar cu foarte mari diferente de profesie, de studio, pentru ca la actiuni de voluntariat participa oameni de litere, actori, poeti, cantareti, jurnalisti, ingineri, aviatori, persoane din foarte multe categorii profesionale. Iar de la ei, toti cei care participa invata ceea ce inseamna profesiile acestea si se pot regasi. In voluntariat, o singura greseala se poate face: sa nu faci lucruri, sa nu participi,

Pentru cei care doresc sa se inscrie intr-o organizatie de voluntariat si sa participle la actiuni este important sa stie ca:
-orice organizatie are usile deschise si intr-un sens, si in altul.
-o organizatie nu te primeste si pe urma te pune sa faci ceva ce nu poti face. Ti se da o responsabilitate, desigur, dar voluntarul trebuie sa se poata opri. Din acest punct de vedere, organizatiile trebuie incercate, pe modelul lor trebuie sa isi gaseasca ceea ce vor ei sa faca si apoi organizatia trebuie foarte clar sa se foloseasca de un tanar, dar sa ii dea posibilitatea sa si invete ce se intampla daca nu face lucrul respectiv.
-tanarul voluntar trebuie sa creada, trebuie sa primeasca ceva de facut, trebuie sa primeasca ceva de pierdut si trebuie sa aiba responsabilitate. Daca are aceste principii, atunci el trebuie sa functioneze intr-o organizatie.

In toata viata lui, in mintea si in sufletul lui, activitatea la o organizatie de voluntariat, indiferent de domeniul in care activeaza aceasta, ii va fi de folos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu