sâmbătă, 7 decembrie 2013

Bun venit in Imperiul Mizil !

O scanteie. Apoi speranta. O uriasa dorinta de a reusi. Un mediu propice inovatiei, initiativei, culturii, comertului, dezvoltarii. Atragerea inteligentei din alte parti. Expansiune. La un moment dat, un inceput de consolidare. “Export” de civilizatie. Apogeu. Apoi mai multa birocratie. Procentual, mai multe resurse pentru aparare. Incet-incet, mai multa orientare spre trecut decat spre viitor. Finantarea trecutului. Inceput de paranoia. Democratie in declin. Autocratie. Inceput de dictatura. Falimentul autoritatii. Fuga creierelor, a comerciantilor, intreprinzatorilor, oamenilor de cultura. Un urias cu picioare de lut. Faliment generalizat. Totul devine un castel de carti de joc. O pala de vant din afara. Totul se prabuseste. Stop.

Paragraful de mai sus este o extrem de succinta descriere a nasterii, ascensiunii, apogeului, declinului si disparitiei unui imperiu. Se aplica, sub o forma sau alta, tuturor imperiilor. Se aplica imperiului roman, Frantei napoleoniene, celui de al treilea Reich si imperiului sovietic. Se aplica marilor corporatii (Standard Oil, Ford, AT&T) sau companiilor romanesti care au dominat sectorul lor de activitate la un moment dat (Gepa Electrocenter, Ana Electronic, Ultra Pro Computer). Se aplica marilor echipe sportive (Steaua anilor 1980, AC Milan la sfarsitul anilor 1980 la fotbal; Australia anilor 1990 la rugby; Romania anilor 1980 si 1990 la gimnastica). Exemplele pot continua iarasi si iarasi.

Exista un „dar”. Toata aceasta evolutie a unui imperiu nu trebuie sa se termine cu disparitia sa fizica. La un moment dat, imperiul se poate reinventa. Poate deveni o structura mai mica, dar viabila. Conceptul de „disparitie a imperiului” priveste partea sa culturala si simbolistica. Disparitia imperiului este momentul in care nu mai este perceput ca determinant al standardului, cand produsele sale materiale sau culturale nu mai sunt exportate, cand nu mai este privit ca model (pozitiv sau negativ). Este momentul in care restul lumii nu se mai raporteaza la imperiu. Imperiul roman s-a pulverizat intr-un sfarsit, dar Franta, Germania si Rusia nu au disparut dupa perioadele napoleoniana, hitlerista sau comunista. Gepa Electrocenter sau Ultra Pro Computer au disparut,  dar Standard Oil s-a divizat in mai multe companii care continua sa existe si azi. Ford a intrat in agonie dupa ce nu a mai putut vinde modelul T si, intr-un tarziu, s-a reinventat. Steaua, Milan, Australia si Romania au continuat sa existe in sporturile unde au cunoscut gloria, chiar si dupa ce nu au mai fost in frunte. Toate aceste structuri au intrat in cartile de istorie, dar au incetat sa mai fie relevante pentru domeniul lor de activitate.

Ajungem astfel la ratiunea de a fi a acestui site. Acest site isi propune sa analizeze Mizilul si evolutia sa prin prisma evolutiei unui imperiu: nasterii, ascensiunii, apogeului, declinului si disparitiei. Incercam sa raspundem la o serie de intrebari:

-Nastere: Cum am aparut? In ce conditii? Care au fost valorile pe care s-a cladit Mizilul?

-Ascensiune: Cum am crescut ca oras? Cum am atras inteligenta? Mai suntem in perioada de crestere? Daca nu, putem intra intr-o noua perioada de crestere? Putem atrage inteligenta? Putem pastra inteligenta pe care o generam?

-Apogeu: Am ajuns la apogeu?

-Declin: Suntem deja in declin? Este declinul ireversibil sau putem inca inversa tendinta pentru a intra intr-o noua perioada de crestere? Care sunt punctele (inca) tari si care sunt punctele slabe? Ce oportunitati si ce vulnerabilitati avem?

-Disparitie: Cat de aproape este? O putem evita?

Dar, mai intai, ce este si ce nu este acest site.

Nu e un loc in care sa fie clamate adevaruri absolute. Nu este un loc in care istoria sa fie consemnata cu exactitate (exista site-uri mult mai dedicate acestui scop, cum este remarcabila Miziliada a lui Cosmin Manolache). Nu este un loc pentru rafuieli si razbunari personale. Si nu este un loc in care fiecare sa isi verse frustrarile. Sunt sute sau mii de alte site-uri unde injuraturile sunt nu doar tolerate, ci si incurajate.

Acesta este un loc de dezbateri. Este o agora moderna. Este un loc unde confruntarile de idei sunt incurajate, in vederea obtinerii de raspunsuri. Este un loc in care sa analizam trecutul, sa definim prezentul si sa construim viitorul. Este un loc al constructie, mai putin al demolarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu